Η ανάγκη και η ελπίδα -έστω ουτοπική- για αλλαγή, που φαντάζει ζωτική σε καιρούς δύσκολους, σε μια εποχή παραίτησης και επικίνδυνων κραδασμών. Οπως αντανακλάται και μετουσιώνεται επίκαιρη στο έργο με την υπογραφή του Οδυσσέα Ελύτη, «Μαρία Νεφέλη», το οποίο η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, προτείνει σε μια πολυφωνική προσέγγιση στις 15 Οκτωβρίου, στις 21.00, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας στον «Α», ο διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», Νικηφόρος Παπανδρέου, που υπογράφει τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης (ενταγμένη στα «Δημήτρια» και συμμετοχή στο Ετος Ελύτη), περιγράφει τη δομή και το χαρακτήρα της: «Δεν πρόκειται βέβαια για καθαυτό θεατρική παράσταση, αλλά για ένα ποιητικό-μουσικό-θεατρικό αναλόγιο, βασισμένο σε αποσπάσματα από το έργο του Οδυσσέα Ελύτη ''Μαρία Νεφέλη''. Ο ίδιος το αποκαλεί ''σκηνικό ποίημα'', επειδή το κείμενο το μοιράζονται δύο φωνές: ο Ποιητής και η Μαρία Νεφέλη -στη δική μας προσέγγιση, ο Δημήτρης Ναζίρης και η Εφη Σταμούλη. Ιδιαίτερο ρόλο παίζει η μουσική: ο Κώστας Βόμβολος έχει μελοποιήσει σημαντικά μέρη του κειμένου που θα τα τραγουδήσουν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου, με τον ίδιο να συνοδεύει στο πιάνο. Αλλά η νεανική συμμετοχή δε θα περιοριστεί στο μουσικό μέρος, θα είναι διαρκής, με την εκφώνηση των ποιητικών ''συνθημάτων'', κάτι σαν γκράφιτι, από τα οποία είναι διάστικτη η ''Μαρία Νεφέλη''. Ενα από αυτά τα συνθήματα (ο Ελύτης τα αποκαλεί ''ρήσεις'' και ''σήματα'') έχει δώσει τον τίτλο στην παράστασή μας: ''Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά''».
Ενα επίκαιρο ουτοπικό όραμα
Ο ίδιος μετρά τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν τη «Μαρία Νεφέλη»: «Σίγουρα πρόκειται για ένα σημαντικό ποίημα, που προσφέρεται για μια θεατρική προσέγγιση και που ενέπνευσε και τον Κώστα Βόμβολο. Σημειώστε, όμως, ότι, γραμμένη γύρω στο 1970, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει στρατιωτική δικτατορία, στην Ευρώπη οι φοιτητικές εξεγέρσεις με αίτημα να αλλάξουν όλα τώρα αμέσως (Μάης του 1968 στο Παρίσι), στην Αμερική η ''επανάσταση των λουλουδιών'' κατά του πολέμου στο Βιετνάμ (''κάντε έρωτα, όχι πόλεμο''), η ''Μαρία Νεφέλη'' είναι ένα κείμενο που απηχεί αυτό το κλίμα ανάτασης και ελπίδας, εκφράζει το ουτοπικό όραμα της πληρότητας και της ευτυχίας μέσα από την κατάργηση των απαγορεύσεων κάθε είδους. Ισως αυτός είναι και ο λόγος που διαλέξαμε αυτό το έργο σήμερα. Σε μια εποχή βουλιάγματος, απαισιοδοξίας, παραίτησης, έχουμε ανάγκη από τα μεγάλα κείμενα που εκφράζουν ποιητικά το όραμα μιας υπέρβασης».
Στην παράσταση συμμετέχουν οι φοιτητές από την κατεύθυνση της Υποκριτικής, Αντωνία Βισβίκη, Ελισάβετ Καρακασίδου, Νάγια Καρακώστα, Θανάσης Κριτσάκης, Νικόλας Νικητάκης, Ματίνα Παγουλάτου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Νίκος Ράμμος, Κώστας Ραμπαβίλας, Σίσσυ Σαμαροπούλου, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου, Δημήτρης Φουρλής, Δήμητρα Χαϊνά, Δημήτρης Χατζηθεοδοσίου, φοιτητές της Σκηνογραφίας θα επιμεληθούν τη διαμόρφωση του χώρου, ενώ η Στέλλα Μιχαηλίδου θα έχει την επιμέλεια της κίνησης.
ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
No comments:
Post a Comment