Με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει το υπουργείο Παιδείας θα επιλυθούν τυχόν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με επικεφαλής εποπτευόμενων οργανισμών οι οποίοι, "παρά τα ειωθότα", όπως είπε χθες ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, "αρνούνται να υποβάλουν την παραίτησή τους εν όψει μιας νέας κυβέρνησης, η οποία θέλει να κάνει καινούργια και διαφορετικά πράγματα από την προηγούμενη".
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του ΥΠΟΠΑΙΘ, κατά τη διάρκειας συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου, με νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται ότι "λήγει αζημίως" η θητεία όλων των επικεφαλής εποπτευόμενων οργανισμών (που ανέρχονται σε 300 για το υπουργείο Παιδείας και 200 για το Πολιτισμού), "ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο ΥΠΟΠΑΙΘ να επιλέξει ή τους ίδιους ή νέους". Η σχετική τροπολογία προβλέπεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο Κοντονή το προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα προωθηθούν, μεταξύ των οποίων η καθιέρωση ενιαίας τιμής βιβλίου, ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα και η ενσωμάτωση σχετικής οδηγίας της Ε.Ε., η θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών με επιστροφή φόρου, η διαβάθμιση και πιστοποίηση των δραματικών σχολών και ωδείων, ώστε να αντιμετωπιστεί η αταξία που υπάρχει στον χώρο.

Ειδικά για την περίπτωση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σ. Χατζάκη, η οποία αποτέλεσε και την "πέτρα του σκανδάλου", ο Ν. Ξυδάκης δήλωσε ότι "θα εφαρμοστεί με σχολαστικότητα, σεβασμό και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες η νομιμότητα".

Όπως άλλωστε δήλωσε αργότερα στους πολιτιστικούς συντάκτες, "εντός των ημερών ολοκληρώνεται η νόμιμη διαδικασία και η πλήρης εφαρμογή όλων των νόμων", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το πρόβλημα να επιλυθεί βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας. Γιατί, όπως τόνισε, «το ερώτημα είναι αν τηρούμε τους νόμους του κράτους ή όχι»...

Αντίδραση Χατζάκη

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Μπαλτά, ο Σωτήρης Χατζάκης ερμηνεύει τις σημερινές εξελίξεις δηλώνοντας ότι ο "υπουργός Πολιτισμού απέτυχε καταφανώς να απαξιώσει το έργο μου στο Εθνικό [...] γι' αυτό και προωθεί αυτήν την τροπολογία". Και συνεχίζει: "Μετά την κακοήθεια έρχεται η χλεύη. Αυτά σίγουρα δεν συνιστούν Αριστερά. Προφανώς δεν ασχολείται με την αποτροπή πωλήσεων πολύτιμων αγαθών της πολιτισμικής μας κληρονομιάς σε ιδιωτικούς πλειστηριασμούς. Ασχολείται αποκλειστικά με την παράνομη και απαράδεκτη δίωξή μου".