Και τέταρτο μέλος της νέας Γνωμοδοτικής Επιτροπής του ΥΠΠΟΤ για τις επιχορηγήσεις του θεάτρου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά: ο καθηγητής Θεατρολογίας στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου, Σάββας Πατσαλίδης.
Η παραίτησή του έρχεται να προστεθεί σε εκείνες του μεταφραστή Γιώργου Δεπάστα, της ηθοποιού Ασπασίας Κράλλη και του σκηνοθέτη Γιάννη Μόσχου (όλοι επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους), την ώρα ακριβώς που με μεγάλες καθυστερήσεις ξεκινούσε η Επιτροπή να εργάζεται.
Με επιστολή του προς το υπουργείο ο Σάββας Πατσαλίδης εξηγεί ότι παραιτείται επειδή διαπίστωσε στην πράξη ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για την ογκώδη εργασία που του έχει ανατεθεί. «Ολο το μοντέλο είναι διαρθρωμένο με μια μαθηματική λογική που απαιτεί τεράστιο χρόνο. Αναρωτιέμαι κατά πόσο η τέχνη του θεάτρου μπορεί να αξιολογηθεί με μαθηματικά!» ανέφερε σε επικοινωνία με την «Ε».
Είναι γεγονός ότι με το νέο «σύστημα» για κάθε αίτηση για επιχορήγηση μπορεί να δαπανηθεί μία ημέρα! Η δουλειά γίνεται αποκλειστικά μέσα από υπολογιστή. Κανένας από την Επιτροπή δεν έχει τους φακέλους των υποψηφίων για επιχορήγηση ανά χείρας, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά στο ΥΠΠΟΤ ούτε καν για εκτυπώσεις και φωτοτυπίες!
Ο πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής των Επιχορηγήσεων, καθηγητής θεατρολογίας Δημήτρης Τσατσούλης, παραδέχεται ότι «δεν πρόκειται να τελειώσει αύριο αυτή η ιστορία. Θα ροκανίσει μήνες. Με τον παλαιό τρόπο, σαφώς ευκολότερο, κάναμε έξι μήνες το λιγότερο να εξετάσουμε όλες τις αιτήσεις. Τώρα που το σύστημα απαιτεί να βάλεις μόρια στην κάθε επιμέρους ερώτηση είναι αδύνατον να είσαι συνεπής αν δεν καταναλώσεις μεγάλο χρόνο. Διαφορετικά θα κοροϊδέψεις και το σύστημα και τον κόσμο. Πάντως αυτή τη στιγμή δουλεύουμε εντατικά όποτε συναντιόμαστε».
Η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο χρονοβόρα γιατί η Επιτροπή, που σημειωτέον εργάζεται αμισθί, δεν αρκείται μόνο στην αξιολόγηση-μοριοδότηση των υποβληθεισών προτάσεων. Ταυτοχρόνως, αξιολογεί το πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησής τους που φέτος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, σημειώνοντας στο περιθώριο τα σημεία που «θα πρέπει την επόμενη χρονιά να διορθωθούν». Θα επενεξετάσει δε τις προτάσεις όταν θα γνωρίζει το ακριβές ποσό που προτίθεται η Πολιτεία να διαθέσει.
«Διότι εργαζόμαστε χωρίς να ξέρουμε το ακριβές ποσό που θα διατεθεί. Θα πρέπει να επανέλθουμε μόλις βγουν τα χρήματα. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από το οικονομικό. Θα δοθούν λεφτά από το υπουργείο Οικονομικών όταν βλέπουμε τι γίνεται στη χώρα;» αναρωτιέται ο Δημήτρης Τσατσούλης, εκφράζοντας τους φόβους των περισσοτέρων και την πραγματική αιτία των παραιτήσεων από τη Γνωμοδοτική.
«Παρ' όλους τους "σκοπέλους" πάντως, θα επιμείνω μέχρι τέλους, ωσότου ολοκληρωθεί το έργο που μας ανατέθηκε. Με όποιο κόστος και με την ελπίδα ότι τα χρήματα θα δοθούν» τονίζει.
Οπως και να έχει το πράγμα, το σίγουρο είναι, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσατσούλης, ότι «δεν θα μπορεί να πάρει φέτος πολύς κόσμος χρήματα. Αν κάποτε με περίπου 3 εκατομμύρια επιχορηγούνταν 60 ομάδες, σήμερα, σε εποχές Μεσοπρόθεσμου, θα επιχορηγηθούν πολύ λιγότερες, καθώς το κατώτατο όριο επιχορήγησης θα είναι τα 25 χιλιάδες ευρώ, ενώ παλαιά ήταν 15 χιλιάδες».
No comments:
Post a Comment