Ενα από τα μεγαλύτερα best seller των τελευταίων δεκαετιών, το «Οταν έκλαψε ο Νίτσε» του σταρ ψυχιάτρου Ιρβινγκ Γιάλομ, μετά τη μεταφορά του στο σινεμά (το 2007 από τον Π. Πέρι), ανεβαίνει και στη θεατρική σκηνή. Οχι στο εξωτερικό.
Στην Ελλάδα και το θέατρο «Θησείον». Υπεύθυνοι για την «απόπειρα» είναι ο Ακύλλας Καραζήσης και ο Νίκος Χατζόπουλος, οι οποίοι εδώ και καιρό αναζητούσαν το ιδανικό έργο για να συμπράξουν. Χάρη στον Γιάλομ συμπρωταγωνιστούν και συσκηνοθετούν. Μαζί τους επί σκηνής θα είναι ο νεαρός Χάρης Φραγκούλης, τον οποίο «ανακαλύψαμε» πέρσι στο «Απλό Θέατρο».
Το μυθιστόρημα του Γιάλομ, το οποίο μας παροτρύνει «Ζήσε όταν ζεις! Ο θάνατος χάνει τη φρίκη του αν κάποιος πεθάνει έχοντας εξαντλήσει τη ζωή του!», μας μεταφέρει στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Ο πατέρας της ψυχανάλυσης Γιόζεφ Μπρόιερ κουράρει ως ασθενή τον καταθλιπτικό και με αυτοκτονικές τάσεις φιλόσοφο Φρίντριχ Νίτσε, με τη διαμεσολάβηση της Λου Σαλομέ. Βαθμηδόν το πυρετώδες πνεύμα του Νίτσε κατακτά τον Μπρόιερ και κάθε βράδυ αποτελεί το βασικό θέμα των συζητήσεών του με το νεαρό μαθητευόμενό του, Ζίγκμουντ Φρόιντ. Η αλληλεπίδραση Μπρόιερ - Νίτσε αποκτά το χαρακτήρα διπλής ψυχοθεραπείας. Στην πλοκή εμπλέκεται και η περίφημη ασθενής Αννα Ο.
Τον Νίτσε θα υποδύεται ο Νίκος Χατζόπουλος, τον Μπρόιερ ο Ακύλλας Καραζήσης και το νεαρό Φρόιντ ο Χάρης Φραγκούλης. Τη μουσική θα συνθέσει ο Κορνήλιος Σελαμσής.
«Σίγουρα δεν θα δείτε μια ρεαλιστική απεικόνιση των πραγμάτων με τον τρόπο που το κάνει ο κινηματογράφος ή ένα θέατρο με ιταλική σκηνή. Ακολουθούμε έναν μικτό τρόπο αφήγησης και ερμηνείας του έργου. Εχουμε απομονώσει τα βασικά πρόσωπά του. Το πώς θα εμφανίζονται και οι γυναίκες είναι κάτι που θα βρούμε στην πορεία», αναφέρει ο Ν. Χατζόπουλος.
No comments:
Post a Comment