Έχοντας επιτύχει την αποδοχή των "Αναγνώσεων" από το ευρύτερο θεατρόφιλο κοινό, την παρουσίαση θεατρικών έργων νεότερων αλλά και ήδη καθιερωμένων συγγραφέων υπό μορφήν αναλογίου, με τη συνδρομή καταξιωμένων καλλιτεχνών, το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει και φέτος αυτόν τον μαραθώνιο θεατροποιημένης ανάγνωσης, που φέτος έχει άξονα, όπως όλες του οι δράσεις, τον στίχο του Ιωάννη Πολέμη «Τι είναι η πατρίδα μας».
Έτσι, από 9 έως 13 Μαΐου, εννέα καινούργια νεοελληνικά έργα, που αφουγκράζονται τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, παρουσιάζονται σε αυτήν την πλατφόρμα που στόχο της έχει τη στήριξη της σύγχρονης ελληνικής γραφής, συνδιαλέγονται με το τώρα και επιχειρούν να αρθρώσουν μέσα από τη δραματουργία λόγο για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Κατά τη διάρκεια του κύκλου αυτού των "Αναγνώσεων" θα παρουσιαστούν, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Σίσσυς Παπαθανασίου, τα έργα των Θωδ Εσπίριτου Η μικρή σειρήνα, Σταμάτη Πολενάκη Μακρινή άγνωστη χώρα, Γιάννη Παπαδόπουλου Χωρίς εσένα, Παναγιώτη Μέντη Τοπία με γυναίκα, Αλέξη Σταμάτη Μελίσσια, Μαρίας ΠαπαλέξηΖωγράφισέ το, Φοίβου Μπότση Επαφή, Κλαίρης Λιονάκη Η λίστα, Αλεξάνδρας Σαμοθράκη Ο φαρμακός.
* Παράλληλα, στη διαμορφωμένη αυλή του Εθνικού Θεάτρου, για έξι βραδιές θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ θεάτρου και εικαστικών τεχνών, ο οποίος έχει εγκαινιαστεί μέσα από το πρόγραμμα "Κοινή θέα". Περφόρμανς, προβολές, μία συζήτηση και μουσική περιλαμβάνει η πρόταση αυτή του Εθνικού Θεάτρου, που θα είναι ελεύθερη για το κοινό και αποτελεί ένα άνοιγμα στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου Τσίλλερ, στην υποβαθμισμένη αυτή πλευρά του κέντρου της πόλης.
Ειδικότερα, την Πέμπτη 10.5 θα πραγματοποιηθούν δύο περφόρμανς από τους Μπάμπη Γαλιατσάτο και Άλκηστη Πουλοπούλου και τον Poka-Yio, ενώ την επομένη σειρά θα πάρει η Αποστολία Παπαδαμάκη με το A place to be, καθώς και προβολές από περφόρμανς στο αστικό τοπίο. Το Σάββατο 12.5 η Dominique Gonzales-Foerster, σε συνεργασία με τους Ari Benjamin Meyers και Tristan Bera, παρουσιάζει το νέο της έργο σε εξέλιξη, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Με αφετηρία το έργο Peer Gynt του Ίψεν και τη μουσική του Έντβαρντ Γκριγκ και μέσω μιας δουλειάς πολλαπλών αναφορών προτείνει τη διερεύνηση της σχέσης του Ίψεν με την Ελλάδα. Την πρώτη αυτή παρουσίαση του έργου θα ακολουθήσει η παρουσίαση της ολοκληρωμένης εκδοχής του, το φθινόπωρο του 2012.
Το επόμενο τριήμερο η Κοινή Θέα θα συνεχιστεί με συζητήσεις και ομιλίες με αφετηρία την έννοια του ακαλύπτου (17.5), ενώ την επομένη οι κώδικες της γευστικής μνήμης, σαν η πιο πολύτιμη πολιτισμική αποσκευή των μεταναστών της οδού Αγ. Κωνσταντίνου, γίνονται η αφορμή για μια γαστρονομική περιπέτεια στην αυλή του Εθνικού, με ένα πολυπολιτισμικό δείπνο σε επιμέλεια Αλ. Ψυχούλη, ενώ στην Κεντρική Σκηνή θα παρουσιαστεί περφόρμανς της Νατάσας Τριανταφύλλη με τους Χρήστο Λούλη, Μανώλη Μαυροματάκη, Νίκο Ψαρρά, Λένα Παπαληγούρα, Βασίλη Παπαγεωργίου, που εκπροσωπούν τα πέντε έργα που παρουσιάστηκαν φέτος εκεί. Η παράσταση θα επαναληφθεί και την επομένη, μαζί με ένα Dj set από εικαστικούς καλλιτέχνες στην αυλή.
No comments:
Post a Comment