Wednesday, September 17, 2008

Φρίελ από Κύπριους, Φέρρης από Τούρκους


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), με το έργο του Μπράιαν Φρίελ «Οι έρωτες της κυρίας Μαγκουάιρ», σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, εγκαινιάζει απόψε τον Μήνα Θεάτρου του ΚΘΒΕ.
Ενα θεατρικό σταυροδρόμι, ανεξάρτητο τμήμα του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος ΝΑ Ευρώπης, που η διοίκηση του ΚΘΒΕ θέλει να στηρίξει και να αναπτύξει. Οχι μόνο με παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας, αλλά και με σύγχρονα έργα, ανταλλαγές σκηνοθετών και σκηνογράφων και συνεργασίες, τόνισε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νικήτας Τσακίρογλου.

Η Αννίτα Σαντοριναίου και η Τζένη Γαϊτανοπούλου σε μια σκηνή από το έργου του Μπράιαν Φρίελ «Οι έρωτες της κυρίας Μαγκουάιρ», που παρουσιάζει ο ΘΟΚ
«Οι έρωτες της κυρίας Μαγκουάιρ» θα παρουσιαστούν ώς τις 21 Σεπτεμβρίου στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Το έργο, πρωτότυπο και μοντέρνο, διαθέτει ευαισθησία και άφθονο χιούμορ. Η Κας Μαγκουάιρ είναι μια ιδιόρρυθμη γυναίκα, που επιστρέφει στην πατρίδα της μετά από πενήντα δύο χρόνια απουσίας στην Αμερική. Η οικογένειά της όμως, δεν θα τη δεχτεί και θα τη στείλει σε οίκο ευγηρίας. Εκεί, η σκληραγωγημένη από τη ζωή Κας θα έρθει αντιμέτωπη με το είναι και το φαίνεσθαι της σύγχρονης αστικής κοινωνίας, που έμαθε να κλείνει τα μάτια μπροστά στην αλήθεια και να αναζητεί παρηγοριά σε περασμένα μεγαλεία.
Στη διάρκεια του Μήνα Θεάτρου στις σκηνές του ΚΘΒΕ θα παρουσιαστούν ακόμη, η φετινή θερινή παραγωγή του θεάτρου, «Ορέστης» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Σλόμπονταν Ούνκοβσκι (25/9-5/10, Βασιλικό Θέατρο), το Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου με την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Βάιντα Ογκνιένοβιτς (10/10-12/10, Βασιλικό Θέατρο), και το Κρατικό Θέατρο Αγκυρας με το «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, σε σκηνοθεσία του ίδιου, ένα μεγάλο λαϊκό δρώμενο με 60 ηθοποιούς και μουσικούς επί σκηνής (16/10-19/10, Βασιλικό Θέατρο). Το πρόγραμμα της παράστασης φιλοξενεί χαιρετισμούς των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστα Καραμανλή και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συμμετοχή των συγκεκριμένων χωρών στον Μήνα Θεάτρου είναι συνέπεια επίσημων συμφωνιών του ΚΘΒΕ με ΘΟΚ και Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου. Στο πλαίσιο των ανταλλαγών αυτών, στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί στη Λευκωσία η παραγωγή του ΚΘΒΕ «Από τις Βάκχες του Ευριπίδη».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/09/2008

1 comment:

Κυριάκος Σάμιος said...

..καλή σας μέρα και συγχαρητήρια για την συμβολή σας στα πολιτιστικά.. Θα ήθελα να σα παρακαλέσω αν μπορείτε να με συμβουλεύσετε που και πως θα βρώ το θεατρικό κείμενο .. οι ερωτες της κυρίας Μαγκουερ.. συντονίζω την θεατρική ομάδα ΚΑΠΗ του Δήμου Νέας Κίου Αργολίδας , μας ενδιαφέρει να ..ταξιδέψουμε στην πλοκή του... σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια...