Thursday, September 25, 2008

Στη μαγεία του Καρόλου Κουν

ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008
Φωτογραφία
Επίδαυρος, 1980. Ο Κάρολος Κουν (αριστερά) κατά τη διάρκεια δοκιμής για την «Ορέστεια». ΝΤΙΜΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Επί 55 χρόνια και για 300 παραστάσεις περισσότεροι από 730 ηθοποιοί και 160 συνεργάτες μοιράστηκαν το όραμα του Καρόλου Κουν και πορεύθηκαν μαζί του στο θέατρο και στην τέχνη. Το αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, που περιλαμβάνει την έκθεση «Κάρολος Κουν Θέατρο Τέχνης» και την έκδοση «Κάρολος Κουν- Οι παραστάσεις και μια σειρά εκδηλώσεων», έρχεται να θυμίσει, να συγκινήσει, αλλά κυρίως να επισφραγίσει την ουσιαστική προσφορά του Καρόλου Κουν στο ελληνικό θέατρο, επιβεβαιώνοντας τη ρήση του Αγγελου Δεληβορριά που μίλησε για θέατρο «προ και μετά Κουν».

Στον δεύτερο όροφο του Μουσείου Μπενάκη στο κτίριο της οδού Πειραιώς η Λίλυ Πεζανού, με την καθοριστική αρωγή του Θεάτρου Τέχνης- φωτογραφικό αρχείο, μακέτες, κοστούμια, σκηνικά, αντικείμενα-, δεν έστησε μια έκθεση: διαμόρφωσε, πάνω από όλα, την ατμόσφαιρα του Θεάτρου Τέχνης και του ίδιου του Κουν, αναβίωσε τη μαγεία του δασκάλου που πίστευε ότι «κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας». Δύσκολα να μην αφεθεί ο επισκέπτης σε αυτόν τον κόσμο της υψηλής αισθητικής και της βαθιάς συγκίνησης που γεννούσε με τις παραστάσεις και τις σκέψεις του ο Κουν.

Στην αρχή θα αντικρίσει τα κιβώτια μέσα στα οποία το Θέατρο Τέχνης μετέφερε τα σκηνικά του «Οιδίποδα» (Γιάννης Μόραλης ) και των «Περσών» ( Γιάννης Τσαρούχης ) για τις παραστάσεις στην Αγγλία, καθώς και μια σειρά 69+1 εξώφυλλα προγραμμάτων, αναρτημένα στον τοίχο. Μπαίνοντας στον προθάλαμο της αίθουσας θα παρατηρήσει μικρά και μεγάλα πορτρέτα του ιδρυτή, εκκινώντας από τα παιδικά του χρόνια, την προσωπογραφία του από τον Μόραλη, μικρά χρωματιστά σκίτσα από κοστούμια, καθώς και ένα βιογραφικό σημείωμα γραμμένο από τον ίδιο. Στην κεντρική αίθουσα- ενώ οι ήχοι από τις αριστοφανικές μουσικές του Χατζιδάκι συνυπάρχουν με τον χώρο και τα εκθέματα- όλα θυμίζουν θέατρο, όλα είναι Θέατρο Τέχνης. Στο βάθος δεσπόζει το σκηνικό από τους «Ορνιθες», ενώ δεξιά και αριστερά κάποια μπαούλα «υπενθυμίζουν» τις πολλές περιοδείες στο εξωτερικό. Κοστούμια από παραστάσεις αρχαίου δράματος- και όχι μόνο- των Μόραλη, Στεφανέλλη, Τσαρούχη, Χαρατσίδη, Διονύση Φωτόπουλου, Χλόης Γεωργάκη (νυν Ομπολένσκι ), Φαίδωνα Πατρικαλάκη , τα γλυπτά της Ιωάννας Παπαντωνίου από την παράσταση «Επτά επί Θήβας», αλλά και το μπαουλάκι με τα εργαλεία του μπαρμπα-Γιάννη Στεφάνου, επιπλοποιού και κατασκευαστή σκηνικών, μόνιμου συνεργάτη του Κουν. Στη μέση της αίθουσας οι υφασμάτινες καρέκλες προσκαλούν τον επισκέπτη-θεατή να προσέλθει για να παρακολουθήσει από τις έξι οθόνες γύρω του την προβολή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης...

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Αγγελος Δεληβορριάςαναφέρθηκε στη διαδρομή που οδήγησε στο αφιέρωμα, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για το αποτέλεσμα και τόνισε ότι η (αποκλειστική) χορηγία της Τράπεζας Κύπρου κατέστησε δυνατή την πραγματοποίησή της. Παρόντες επίσης οι Γιώργος Κουρουπός,Χρήστος Λεοντής και ο νεότερος όλων Φίλιππος Τσαλαχούρης, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνονταιμουσικών, θεατρικών, χορικών αλλά και συζητήσεων-, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ του Θεάτρου Τέχνης Πάνος Σακελλαριάδης μίλησε για τη σημασία της «μεταβίβασης στους νεοτέρους ώστε να μη διακοπεί το νήμα». Τέλος, ο παλαιότερος της παρέας, ο Βίκτωρ Μελάς, θυμήθηκε κάποια από τα πάμπολλα περιστατικά που έζησε πλάι στον φίλο του Κάρολο Κουν- και την ιστορία από τους πρώτους «Ορνιθες», τις αγωνίες στη χούντα και τη συγκίνηση στο Πρωτοδικείο, όταν πήγε να καταθέσει, μετά τον θάνατο του Κουν, τη διαθήκη του, και όλοι σηκώθηκαν όρθιοι...

Με το πρώτο βιβλίο ανά χείρας, άρτι αφιχθέν από το τυπογραφείο, ο Πλάτων Μαυρομούστακος μίλησε για το πώς κατάφερε μαζί με τους συνεργάτες του να χωρέσει όλο το Θέατρο Τέχνης σε έναν τόμο (και όμως!), του οποίου η συγγραφή άρχισε ως βιβλίου τεκμηρίωσης και κατέληξε σε πληρέστατη εργογραφία και κριτικογραφία των 55 θεατρικών χρόνων του Κουν (σε 492 σελίδες, έκδοση του Μουσείου Μπενάκη).

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 16 Νοεμβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3453.111.

No comments: