Wednesday, September 24, 2008

«Μήδεια» σε συνεχή ανανέωση

«Αν δεν σας αρέσει αυτό που κάναμε, θα φταίμε μόνο εμείς». Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, επί σκηνής στο θέατρο Παλλάς, μιλάει με φόντο το σκηνικό της «Μήδειας»... Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του σχεδόν μία εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη παρουσίαση του έργου (η πρεμιέρα θα δοθεί στις 3 Οκτωβρίου). «Οι είκοσι πρώτες παραστάσεις είναι sold out, ενώ έχει προγραμματιστεί παράταση για ακόμη είκοσι βραδιές». Ήταν τα πρώτα του λόγια στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έτσι για να μας ενημερώσει και να μας προειδοποιήσει ότι πρέπει να βιαστούμε. Δεκαπέντε χρόνια μας χωρίζουν από την πρώτη παράσταση της Μήδειας, ίσως της πιο εμπνευσμένης στιγμής στη δράση της «Ομάδας Εδάφους». Από τότε έχουν αλλάξει τόσα πολλά... Ακόμη κι εμείς. Πριν από λίγους μήνες, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών, ο Παπαϊωάννου παρουσίασε την νέα του «Μήδεια» στο θέατρο της οδού Πειραιώς. Ήταν μια καινούργια πρόκληση και όσοι παρακολούθησαν τις πέντε και μοναδικές παραστάσεις (επίσης sold out) είχαν πολλά να πουν για το «νέο, αρκετά διαφορετικό οικοδόμημά της». Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου σχολίαζε τότε: «Θέλω αυτό το αρχιτεκτόνημα, που πέτυχε, να το ξανακοιτάξω και να το λειτουργήσω. Αισθάνομαι ότι ξαναδουλεύοντας τη “Μήδεια” κατά κάποιον τρόπο επιμελούμαι εγώ της συστατικής μου επιστολής απέναντι στον κόσμο».

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μάς εξέπληξε και πάλι. «Δεν θα δείτε ακριβώς την ίδια παράσταση που είδατε το καλοκαίρι». Λογικό, αφού, όπως είπε, «όλοι οι ηθοποιοί και οι χορευτές έχουν ωριμάσει, αν και δεν μπορώ να πω ότι συνέβη το ίδιο σε μένα...». Υπήρχε μια γλυκιά αίσθηση αδημονίας στην ατμόσφαιρα. Να βλέπεις τον Παπαϊωάννου να επαινεί και να ευχαριστεί με τα καλύτερα λόγια τους συνεργάτες του, τον καθένα ξεχωριστά. Την ίδια ώρα ανυπομονείς να τους δεις όλους μαζί να παραδίδονται στην «τελετή» της «Μήδειας». Μίλησε για τους Δέκα Αργοναύτες, για τη Γλαύκη (Κατερίνα Λιόντου) «μια νέας τεχνολογίας χορεύτρια», τον Σκύλο (Αρη Σερβετάλη), «με βοήθησε να αποκαλύψω τι ήθελα να κάνω», και φυσικά τη Μήδεια (Βαγγελιώ Ράντου), «την ερωτεύτηκα, προτείνω να την ερωτευτείτε κι εσείς...».

  • Θαυμαστό
Σ’ αυτό το σημείο τα βλέμματα στράφηκαν μοιραία στην εύθραυστη όσο και δυνατή φιγούρα της Βαγγελιώς Ράντου. Πώς αισθάνεται ερμηνεύοντας τον ρόλο της Μήδειας και δουλεύοντας με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου; «Ήταν κάτι επώδυνο και ταυτόχρονα θαυμαστό! Η δυσκολία να αντεπεξέλθω σε ό,τι μου ζητούσε ο Δημήτρης χωρίς να χάσω το προσωπικό μου στιλ», ήταν η απάντηση της σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Τα σκηνικά της «Μήδειας» υπογράφει ο Νίκος Αλεξίου, τον σχεδιασμό και τη σύνθεση των ήχων (ένα κολάζ από όπερες του Μπελίνι) ο Coti K (ο οποίος έχει «καλωδιώσει» σκηνικό και χορευτές, μετατρέποντας τις ερμηνείες και τις μετακινήσεις στον χώρο σε ηχητικά και μουσικά γεγονότα), τα κοστούμια ο πρωτοεμφανιζόμενος Θάνος Παπαστεργίου (βασισμένος πάνω στα παλιά σχέδια του Παπαϊωάννου), ενώ τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος, ο οποίος για πρώτη φορά σχεδίασε τον φωτισμό «χωρίς καθόλου χρήση λαμπτήρων πυράκτωσης και χρησιμοποιώντας μονάχα 26 κινούμενες κεφαλές. Το πείραμά του προτείνει εκλεπτυσμένες αποχρώσεις στον αμφιβληστροειδή...», μάς εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου. [Σ. Β., Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008]

No comments: