Friday, July 4, 2008

«ΖΟΡΜΠΑΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ



Ο Ζορμπάς, ο ήρωας του μυθιστορήματος «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη, ζωντανεύει επί σκηνής από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μέσα από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και τη χορογραφία του Λόρκα Μασίν, στις 10 και 11 Ιουλίου (9.30μμ), στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη και στις 16, 17/7 στο Θέατρο Σίβηρης, στη Χαλκιδική.

Στην παρουσίαση του πλημμυρισμένου από ρυθμούς και χρώματα έργου συμμετέχουν 200 και πλέον χορευτές επί σκηνής. Ο Μασίν δημιούργησε μία χορογραφία που συνδυάζει τον κλασικό, τον λαϊκό και τον μοντέρνο χορό, μεταφράζοντας το περιεχόμενο του κειμένου σε κίνηση. Η μουσική του Θεοδωράκη συνδυάζει τη συμφωνική μουσική, με τα εντυπωσιακά χορικά και τη λαϊκή ελληνική μουσική. Το μπαλέτο «Ζορμπάς» πρωτοπαρουσιάστηκε σε ολοκληρωμένη μορφή - στην οποία το βλέπουμε και σήμερα - τον Αύγουστο του 1988 στην Αρένα της Βερόνας, με πρωταγωνιστή τον Βλαντίμιρ Βασίλιεφ, σημειώνοντας θριαμβευτική επιτυχία. Από τότε οι όπερες του Λοτζ, της Βαρσοβίας, της Ρώμης, του Πόζναν, καθώς και η Εθνική Λυρική Σκηνή το έχουν συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό τους. Πολλές απ' αυτές ανέλαβαν περιοδείες στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αφρική. Συνολικά στα 19 χρόνια της ζωής του ο «Ζορμπάς» έχει παρουσιαστεί πάνω από 1.000 φορές, ενώ τον έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από δύο εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Ο καταξιωμένος χορογράφος Λ. Μασίν, εκτός από τη χορογραφία υπογράφει και το λιμπρέτο. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο διάσημος Ιρέκ Μουχαμέντοφ, διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Χορεύουν επίσης οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το corps de ballet του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

No comments: