Wednesday, May 28, 2008

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Τροποποίηση για επιχειρηματική δράση;

Την ανησυχία τους για την επερχόμενη τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου N.2273/94, για τη λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν, με επιστολή τους στον υπουργό Πολιτισμού, το ΔΣ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, οι σύλλογοι Χορευτών, Πρωταγωνιστών, Χορωδών, Μονίμων Μουσικών Ορχήστρας, Συντελεστών Εργαζομένων, Τεχνικού - Βοηθητικού και Λοιπού Προσωπικού και η Ένωση Διοικητικών Υπαλλήλων.

«Πληροφορηθήκαμε ότι ο υπουργός Πολιτισμού εντός των ημερών θα καταθέσει στη Βουλή, στο νόμο για το Μουσείο Ακρόπολης, τροπολογία όπου αναπροσαρμόζει τον Ν.2273/94 ιδρυτικό νόμο για τη λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΔΣ έχει διαβιβάσει στον υπουργό εισηγητική έκθεση για την πιο πάνω τροποποίηση. Έκθεση η οποία δεν έχει περάσει από την έγκριση του ΔΣ της ΕΛΣ», αναφέρουν.
Τα σωματεία ζητούν «άμεση απόσυρση της τροπολογίας και διαβεβαίωση από το ΔΣ της ΕΛΣ και τον υπουργό ότι καμία αλλαγή στο Ν.2273/94 δε θα πραγματοποιηθεί χωρίς πρώτα να ενημερωθεί το ΔΣ και οι εργαζόμενοι της ΕΛΣ». Μάλιστα, ζήτησαν αυτές οι ενέργειες να τους κοινοποιηθούν εγγράφως μέχρι σήμερα (29/5), μέρα της προγενικής πρόβας της «Turandot» (κάνει πρεμιέρα στο Ηρώδειο την Κυριακή, σε σκηνοθεσία Ρενάτας Σκότο και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυστινού).
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ανησυχίες για την πορεία του λυρικού μας θεάτρου και των εργαζόμενων σ' αυτό. Γιατί ο πρόεδρος του ΔΣ, μεγαλοβιομήχανος Οδ. Κυριακόπουλος χαράζει στρατηγικές μάνατζμεντ που οδηγούν στην άλωση της ΕΛΣ από χορηγούς και «ευεργέτες», την ιδιωτικοοικονομική διαχείρισή της και την πλήρη εμπορευματοποίησή της. Γιατί η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την παράδοση της δημόσιας περιουσίας και τομέων πολιτισμού στο κεφάλαιο, υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας με το ίδρυμα Νιάρχου για το νέο κτίριο της ΕΛΣ, ανοίγοντας τις ορέξεις επιχειρηματιών να «υπηρετήσουν» την τέχνη με μόνο γνώμονα τους κανόνες της αγοράς και το κέρδος, αδιαφορώντας για το χαρακτήρα, τις λειτουργίες, τον κοινωνικό ρόλο ενός πολιτιστικού οργανισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την αύξηση της επιχειρηματικής δράσης και άσκησης μάνατζμεντ, έρχεται να εξυπηρετήσει η εισηγητική έκθεση για την τροποποίηση του νόμου 2273/94, κρίνοντας επιτακτική τη σημερινή θεσμική και λειτουργική δομή της ΕΛΣ. [Ριζοσπάστης, 29/5/2008]
Ερώτηση στη Βουλή για τη λειτουργία της Λυρικής Σκηνής
  • Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού σχετικά με τη λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κατέθεσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τον Πολιτισμό Μαρία Δαμανάκη. Αφού αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ΕΛΣ είναι το μοναδικό αποκλειστικά λυρικό θέατρο στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι η λειτουργία της σήμερα διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2273/94 στη βάση του οποίου έχει τα τελευταία χρόνια αναπτύξει το καλλιτεχνικό της έργο. Ωστόσο, συνεχίζει η Μ. Δαμανάκη, «τελευταία βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες πληροφορίες ότι προωθείται η αλλαγή του νομικού πλαισίου της Λυρικής Σκηνής και μάλιστα χωρίς τα επίσημα όργανά της να γνωρίζουν το περιεχόμενο των κυοφορούμενων αλλαγών». Στο πλαίσιο αυτό, ερωτά τον υπουργό Πολιτισμού αν πράγματι είναι στις προθέσεις του η αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της ΕΛΣ και αν ναι, για ποιους λόγους, σε ποια κατεύθυνση και με ποιο χρονοδιάγραμμα. Ερωτά επίσης ποιος ήταν ο προϋπολογισμός της ΕΛΣ κατ΄ έτος για το διάστημα 2004- 2008, καθώς και πόσες και ποιες παραστάσεις ανέβηκαν από αυτήν.

No comments: