Γιάννης Κατσουρής «Το θέατρο στην Κύπρο» (Δίτομη, εικονογραφημένη με ντοκουμέντα, ιστορική μελέτη για το θέατρο στο μαρτυρικό νησί. Ο Α` τόμος αφορά στα χρόνια 1860-1939, με τα εξής κεφάλαια: Τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας. Οι αρχές του εικοστού αιώνα, 1900-1918. Ο μεσοπόλεμος. Ευρετήρια. 371 σελίδες. Ο Β` τόμος για τα χρόνια 1940-1959 περιέχει τα εξής κεφάλαια: Τα χρόνια του Β` Παγκόσμιου Πολέμου. Από το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, 1945-1955. Τα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα, 1955-1959. Θεατρικές δραστηριότητες ολόκληρης της περιόδου 1940-1959. Περιλαμβάνονται επίλογος, πηγές και βοηθήματα, ευρετήρια και πλούσιο οπτικό υλικό, 383 σελίδες. Ο συγγραφέας άρχισε να ασχολείται με τη θεατρική ιστορία της Κύπρου στη δεκαετία του '60 με εκπομπές στο ΡΙΚ, με τίτλο «Θεατρικές αναμνήσεις» και στη δεκαετία του '70 με ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή. Με αφετηρία το υλικό αυτών των εκπομπών, συνέχισε να συλλέγει μαρτυρίες και τεκμήρια κι από το 1995 να μελετά το πλούσιο υλικό που συγκέντρωσε. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη, πλήρη ιστορική μελέτη για το θέατρο της Κύπρου πριν αποκτήσει κρατικό θέατρο. Η έκδοση έγινε στη Λευκωσία, με χορηγία του Κυπριακού υπουργείου Παιδείας - Πολιτισμού και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου).
Καστανιώτης: Αντρη Χ. Κωνσταντίνου «Το θέατρο στην Κύπρο. 1960-1974 (Οι θίασοι, η κρατική πολιτική και τα πρώτα χρόνια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου)» (φωτογραφημένη, ιστορική μελέτη για το θέατρο της Κύπρου, προέκταση της προαναφερόμενης μελέτης του Γιάννη Κατσουρή. Η Κύπρια θεατρολόγος - συγγραφέας της μελέτης, με σπουδές στα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, συνεργάτρια του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ιστορεί το αίτημα και την ανάγκη κρατικής θεατρικής πολιτικής στην Κύπρο, τη δημιουργία και δράση του Κρατικού Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, αλλά και τους ιδιωτικούς θιάσους, μέχρι την εισβολή του Αττίλα. Περιλαμβάνονται πηγές, βιβλιογραφία, παραπομπές και ευρετήρια. 591 σελίδες). «Το αειθαλές παιδί (Τέσσερις κριτικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Μανόλη Πρατικάκη)» (συλλογή μελετών των Ευριπίδη Γαραντούδη, Τζίνας Καλογήρου, Κατερίνας Κώστιου, Θεοδόση Πυλαρινού για τον σπουδαίο Κρητικό ποιητή).
«University Studio Press»: Βέρνερ Μίλερ «Στη σκηνή, μπρος πάμε!» (μετάφραση Δ. Μαυρομουστάκου - Δ. Σαχπάζη. Ο Β. Μίλερ, γνωστός ως «Παν», με αυτό το βιβλίο συνθέτει ένα θεατρικό παιχνίδι - οδηγό για παιδιά, εφήβους, δασκάλους και γονείς. Δίνονται σκηνογραφικές, ενδυματολογικές, σκηνοθετικές συμβουλές και μικρά θεατρικά κείμενα. Εικονογράφηση Ραλφ Μπέλοχ).
No comments:
Post a Comment