Σημαντική προσθήκη στην πολιτιστική τους υποδομή αποκτούν τα Χανιά, καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναστύλωση και ανάδειξη του θεάτρου στην Αρχαία Aπτερα. Το πράσινο φως για την αναστύλωση του θεάτρου είχε δώσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πέρυσι τον Ιούλιο, ενώ το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είναι προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά την αποκατάσταση, το αρχαίο θέατρο - που είναι χτισμένο πάνω σε φυσική πλαγιά, με θέα προς τα Λευκά Όρη και τον όρμο της Σούδας- θα μπορεί να φιλοξενεί έως και 300 θεατές. Ανήκει στη ρωμαϊκή φάση, αλλά έχουν εντοπιστεί και ίχνη της ελληνιστικής περιόδου.
Έχει υποστεί σοβαρές ζημιές σε νεότερα χρόνια, από τη λειτουργία κυκλικής ασβεστοκαμίνου που είναι κατασκευασμένη με πρόχειρη λασπόχτιστη αργολιθοδομή. Σε σημεία της υπάρχουν ενσωματωμένα αρχιτεκτονικά μέλη του θεάτρου, μεταξύ των οποίων και μια επιγραφή της ελληνιστικής περιόδου.
Η πόλη - κράτος «Aπτερα» που ιδρύθηκε κατά τον 8ο αιώνα π.Χ., έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα ιστορικά δρώμενα της Κρήτης, στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Η περίοδος όμως κατά την οποία γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της ήταν τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια. Η ζωή της πόλης συνεχίστηκε αδιάκοπα μέχρι τους χρόνους της αραβικής κατάκτησης, οπότε και καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε.
Ο αρχαιολογικός χώρος Απτέρας, που περιλαμβάνει τα μνημεία μίας από τις σπουδαιότερες πόλεις - κράτη της Κρήτης, είναι επισκέψιμος.
Τα εντυπωσιακότερα, για την κατασκευή και το μέγεθος, από τα σωζόμενα αρχαία οικοδομήματα είναι τα συγκροτήματα των ρωμαϊκών δεξαμενών, που μαζί με τα πολυάριθμα πηγάδια και τις στέρνες εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της πόλης. Αυτές πρέπει να τροφοδοτούσαν και τις εγκαταστάσεις των δημόσιων και ιδιωτικών λουτρών, που βρίσκονται προς τα δυτικά τους.
No comments:
Post a Comment