Tuesday, August 26, 2008

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ: Ιδιωτικοοικονομικά «πολιτιστικά» κριτήρια



Τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα οποία βασίζεται η κρατική πολιτική για τον πολιτισμό αναδείχτηκαν για μια ακόμη φορά μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, για το Φεστιβάλ Αθηνών.
«Πλέκοντας» το «εγκώμιο» στην ανώνυμη εταιρεία (σ.σ. αυτό είναι το νομικό καθεστώς του Φεστιβάλ), ο υπουργός μίλησε για «την πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία του» και ότι «έχει εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ της Ευρώπης». Για το «πάπλωμα» είπε ότι τις φετινές εκδηλώσεις παρακολούθησαν περίπου 220.000 θεατές - «δηλαδή είχαμε μια αύξηση 10% σε σχέση με πέρσι» - με τα έσοδα από τα εισιτήρια να φτάνουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι 10 εκατομμύρια ευρώ και ότι το Φεστιβάλ τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν έδωσε στη δημοσιότητα απολογισμό.
Η προβολή των οικονομικών δεδομένων από τον υπουργό κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού έρχεται να «επιβεβαιώσει» τον γενικότερο προσανατολισμό που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς, δηλαδή την αγοραία διαχείριση («κέρδος» και «χασούρα» πιο απλά) στο όνομα της οικονομικής «ευελιξίας» και της διοικητικής «αυτοτέλειας». Ιδεολογήματα που παραπέμπουν στη σταδιακή αποχώρηση της κρατικής στήριξης στον πολιτισμό, αφήνοντας το κεφάλαιο σταδιακά να καλύψει το κενό. Αυτό ουσιαστικά εννοούσε όταν πρόσθετε ότι «η στήριξη του κοινού (...) αποδεικνύει ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση» και όχι τις «ακόμη πιο φιλόδοξες καλλιτεχνικές ρήξεις την επόμενη περίοδο».

«Προσπερνώντας» τα πρόσφατα, τουλάχιστον απογοητευτικά, στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τις επισκέψεις στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους το πρώτο τετράμηνο του 2008, ο υπουργός χρησιμοποίησε την εικόνα των εσόδων του Φεστιβάλ για να πει ότι «το κοινό ανταποκρίθηκε θερμά σε αυτή την προσπάθεια, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού για να κάνουμε τον πολιτισμό αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής όλων των Ελλήνων»! Ο καθένας και τα κριτήριά του... [Ριζοσπάστης, Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008]

No comments: