Friday, January 25, 2008

ΣΤΑΧΤΕΣ στη Στοά, ART και ΜΟΥ ΛΕΝ' ΡΟΥΖ στη Θεσσαλονίκη

«Στάχτες»
Το έργο του Κρίστοφερ Χάμπτον «Στάχτες» ανεβάζει (31/1), το θέατρο «Στοά». Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ούγγρου Σάντορ Μάραϊ «Στάχτες», περιγράφει τη σχέση δύο φίλων. 75άρηδες πια, αχώριστοι από τα δέκα χρόνια τους, σκαλίζουν μια κατάσταση που τους χώρισε για 41 χρόνια. Δε δίνουν το δικαίωμα στον εαυτό τους ούτε να πεθάνουν αν δε βρουν τι προκάλεσε το χωρισμό τους. Στα γεράματά τους ανακαλύπτουν ότι απαντήσεις δεν υπάρχουν όταν πρόκειται για αισθήματα που τους γέννησε μία γυναίκα, που τελικά κανείς τους δε χάρηκε, αφού πέθανε νέα, και το μόνο που κέρδισαν ήταν ένα άσβηστο πάθος που τους συντρόφευε στη μοναξιά τους. Αυτό που συνέβη μεταξύ τους μπορεί να δημιουργεί μια διάθεση εκδίκησης από ζήλια ή προσβολή, αλλά δε διαγράφει το «μοναδικό» που ένιωθαν. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θανάσης Παπαγεωργίου, τη μετάφραση και το σκηνικό η Λέα Κούση. Παίζουν: Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Ροζάκης, Λήδα Πρωτοψάλτη.
Το «ART», της Γιασμίνα Ρεζά, παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη (από 12/2) το «Σύγχρονο Θέατρο Θεσσαλονίκης» στο θέατρο «Σοφούλη» (Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Καλαμαριά) για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Τρεις φίλοι, ο Σερζ, ο Μαρκ και ο Ιβάν εξερευνούν το βάθος της δεκαπεντάχρονης φιλίας τους, όταν ο Σερζ αγοράζει έναν ακριβό ανεικονικό πίνακα με λευκές γραμμές σε λευκό καμβά. Ο πίνακας γίνεται το επίκεντρο μιας αστείας και διεισδυτικής συζήτησης για την τέχνη και τη φιλία. Το «Art» είναι μια πανέξυπνη κωμωδία ή «ένα δράμα πολύ αστεία γραμμένο», όπως λέει η συγγραφέας του. Σκηνοθεσία - μετάφραση - σκηνικά Γιώργος Βούρος, μουσική Θάνος Ρούφος. Παίζουν: Θόδωρος Συριώτης, Γιώργος Βούρος, Θανάσης Κιτσούκαλης.
Ο θίασος της Θεσσαλονίκης «Ακτίς Αελίου» παρουσιάζει στο «Καφωδείο Ελληνικό» (Ιουστινιανού 3, τηλ.: 2310-237016) τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μου λεν... ρουζ», (κάθε Τετάρτη, μέχρι 6/2, 10.30 μ.μ.), που περιλαμβάνει τραγούδια από ξένα μιούζικαλ, παλιές ελληνικές οπερέτες και επιθεωρήσεις από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, τραγούδια του Κουρτ Βάιλ από έργα του Μπρεχτ, τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για το θέατρο και πολλά ακόμη τραγούδια από θεατρικές παραστάσεις. Ερμηνεύουν: Ελεονώρα Αϊβαζίδου, Μελίνα Γαρμπή, Ιωάννα Κατσαρού, Νίκος Ορτετζάτος. Στο πιάνο ο Γρηγόρης Μωυσιάδης.

No comments: